Sanat

Çocukları Sanata Teşvik Etmek İçin Yapılması Gerekenler

315views

Çocuklar, dünyaya karşı her zaman büyük bir merak ve öğrenme arzusu içerisindedir. Kendilerini ve çevrelerini nasıl kontrol edebileceğini sürekli olarak anlama arayışı içerisinde olan çocuklar, gözlem yapmakta, taklit etmekte ve kendisini geliştirmektedir. İşte bu gelişim sürecinde sanatsal aktiviteler, çocukların motor becerilerini, dünyayı algılama ve keşfetme süreçlerini olumlu yönde etkileyen en önemli aktiviteler arasındadır. Çocukları sanata teşvik etmek için yapılması gerekenler hakkında bilgi edinen ebeveynler çok daha bilinçli davranacak ve çocuklarını sosyal anlamda geliştirebilecektir.

Sanatsal Aktivitelerin Çocuğa Faydaları Nelerdir?

Sanatsal aktiviteler ince motor becerilerini geliştirmekte çok önemli bir role sahiptir. Eldeki kasların çalışması ve araçların kavranması açısından büyük bir katkı sağlar. Bilişsel gelişim açısından da önemli olan bu aktiviteler çocuğunuzun dış dünyayı tanımlama ve kavrama becerisini geliştirir. Neden sonuç ilişkisi sanatsal aktiviteler sonucunda daha iyi kurulur. Çocukları sanata teşvik etmek için yapılması gerekenler doğru olarak uygulandığında matematik becerisi, konuşma becerisi gibi beceleri de çocuğunuz kazanacaktır. Ayrıca bu aktiviteler sonucunda çocuğunuz kişisel yeteneklerini daha iyi keşfedecek ve sanat sayesinde kazandığı görsel öğrenimi hayatını şekillendirirken kullanabilecektir. Bu nedenle çocukları sanatsal aktivitelere yönlendirmek hayata dair büyük bir kazanç sağlayacaktır.

Sanatsal Gelişime Ortak Olmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Çocukları sanata teşvik etmek için yapılması gerekenler arasında öncelikle soru sormak geliyor. Ancak bunların teşvik edici sorular olması çok önemli. Bu nedir sorusundan ziyade bana çizimini anlatır mısın şeklinde sorular gelişim sürecini önemli yönde etkileyecektir. Çocuğunuzun kullandığı materyalleri anlatarak onu yönlendirmek de sanatsal anlamda gelişimi hızlandıracaktır. Lider olmamak ve destekleyen olmak çok önemlidir. Çocuğunuz bir faaliyet esnasında hangi rengi, hangi kalemi kullanacağına kendi karar vermelidir. Yaratıcılığını serbest bırakmak, onu teşvik edecektir.

Çocuğunuzun deneyimlemesine izin vermeli ve planlı olarak gitmekte ısrarcı olmamalısınız. Çalışmayı belirli prensiplere bağlamak, belirli kalıplara sokmak hayal gücünü sınırlayacaktır. Çocuğunuz kendi yöntemiyle yaratıcı düşünmeyi öğrenmelidir. Bu nedenle istediği şekilde üretmesine izin vermeli ve fikrini onlarca kez değiştirse de sonuca ortak olmalısınız.